2.

Elaboració dels medicaments homeopatics

 

En el cas de medicaments elaborats a partir de plantes, el primer que s’ha de fer és obtenir-ne la tintura mare, es posa la planta a macerar en una barreja d’alcohol i aigua entre 15 i 21 dies depenent de cada planta i segons les directrius de la Real Farmacopea Española. A continuació es filtra per separar la planta de la solució hidroalcohòlica, el líquid que s’obté és la Tintura Mare.

Posem per exemple Allium cepa, la ceba, aquest és el procés d’elaboració del medicament homeopàtic Allium cepa segons el sistema centesimal (les dilucions CH*):

Un cop obtinguda la Tintura Mare d’Allium cepa es van preparant les diferents dilucions. Es pren 1ml de Allium cepa TM i es posa en 99 ml d’alcohol. A continuació s’agita d’una manera estandaritzada, aquest pas és molt important i s’anomena dinamització. Obtenim així la dilució Allium cepa 1CH.

Es pren 1 ml de la dilució Allium cepa 1CH, es posa en 99ml d’alcohol i es dinamitza. Així s’obté la dilució Allium cepa 2CH. Seguint aquest procediment es van obtenint les successives dilucions CH.

origens esquemaL’homeopatia que arriba a les farmàcies ho fa en forma de grànuls (les boletes més grans) o glòbuls (les boletes més petitones) que són boles de sucre, generalment sacarosa i lactosa, impregnades amb la dilució homeopàtica corresponent. També hi ha alguns preparats homeopàtics en forma de gotes.

*Hi ha altres sistemes d’elaboració, que es diferencien del sistema centesimal només en alguns detalls: el sistema decimal amb les dilucions DH o X, el sistema korsakovià amb les dilucions K i el sistema 50 mil·lesimal amb les dilucions LM.