1.

Els orígens
de la
homeopatia

 
 

Samuel Hahnemann (Meissen -Saxònia-,1755 – París, 1843) és el descobridor de l’homeopatia.

Hahnemann va néixer en una família humil, el seu pare era pintor de porcellana i no tenia feina. La guerra havia fet estralls i les fàbriques de porcellana de la regió estaven destruïdes. Va ser un estudiant brillant. Fins als 12 anys els únics mestres que va tenir van ser els seus propis pares. Gràcies a les seves excepcionals qualitats intel·lectuals el van admetre a les millors escoles que en aquell temps eren reservades només pels alumnes rics. El 1779 va acabar els estudis de medicina.

Va exercir de metge i va guanyar-se una bona reputació entre els seus pacients, tant persones de la noblesa com gent del carrer. Era també un metge molt ben considerat pels seus col·legues. Tot i així estava insatisfet professionalment. Va escriure:
"Era un suplici per a mi caminar sempre en la foscor... Era un assumpte de consciència tractar les malalties desconegudes dels meus pacients amb medicaments desconeguts que tenien substàncies tan actives que podrien... fer passar de la vida a la mort o produir noves afeccions i mals crònics, molt sovint més difícils d'allunyar que la mateixa malaltia".

Hahnemann es va retirar de l'exercici de la medicina i es va dedicar a la investigació. Es guanyava la vida traduint obres científiques. Mentre traduïa un llibre del Dr. Cullen, va adonar-se que els treballadors de la quina, l’escorça d’un arbre de la qual se n’extreu la quinina, patien una malaltia molt semblant a les febres palúdiques. I precisament la quinina era el remei que es feia servir per curar les febres palúdiques. I si la quina podia curar les febres perquè podia provocar-les?

origens samuelVa experimentar altres substàncies sobre ell mateix, i va comprovar que efectivament, el que emmalalteix és capaç de curar. Per evitar els efectes tòxics que aquestes substàncies podien provocar en els seus pacients les diluïa. D'aquesta manera va descobrir que com més les diluïa més gran era el poder curatiu. Aquest va ser el naixement de l’homeopatia.

Va perfeccionar el mètode i el 1810 va publicar “El Organon o el arte racional de curar” i el 1811 “La Materia Médica pura”. Els treballs de Hahnemann van ser reconeguts, i molts metges hi van tenir accés.

Actualment hi ha quatre hospitals del sistema nacional de salut britànic on l'homeopatia està integrada en els tractaments de forma rutinària. La seguretat social francesa finança els medicaments homeopàtics.  El govern suís va encarregar un informe sobre l'efectivitat  de l'homeopatia després que dos terços de la població es mostrés a favor de la seva inclusió a la seguretat social en un referèndum, aquest informe (2011) conclou que el tractament homeopàtic és eficaç i rentable.

Més informació sobre l'informe del govern suís en aquest link.