5.

L’homeopatia,
un fenòmen real

 

Jaques Benveniste va ser un metge immunòleg francès especialista en al·lèrgies (reconegut amb la medalla de plata del CNRS) que sense ni tan sols saber què era l’homeopatia va descobrir-ne el fenomen al seu laboratori.

El seu equip de recerca estava estudiant la reacció de certs leucòcits davant dels al·lèrgens. Van observar que els glòbuls blancs reaccionaven a pesar que la quantitat d’al·lergen per error havia estat tan diluïda que n’hi quedaven molt poques molècules. Van repetir l’experiment diluint encara més la solució d’al·lèrgens de manera que ja no n’hi quedés cap molècula,  els leucòcits continuaven reaccionant poderosament talment com si hi haguessin suficients al·lèrgens per causar tal resposta.

Davant d’aquests resultats  extraordinaris van reproduir els experiments en 5 laboratoris diferents de tot el món.

Tretze científics van publicar conjuntament aquests resultats el 1988 a la revista Nature amb la conclusió que l’aigua pot actuar com una plantilla per la molècula i conservar la seva informació, a pesar que la naturalesa precisa d’aquest fenomen restava inexplicada.

El món científic s’ho va prendre com un atac a la ciència establerta, i no com un repte per a futures investigacions.

*E. Davenas et al., "Human basophil degranulation triggered by very dilute antiserum against IgE", Nature, 1988; 333 (6.176): 816-818.